EVENEMANG2018-11-12T14:46:58+00:00

Evenemang

Nordiska Dövas Äldremöte i Köpenhamn

Ingvar Edwall och Kerstin Kjellberg ut sågs av styrelsen att representera SDP på Nordiska Dövas Äldremöte i Köpenhamn, 3-6 september med Danske Døves Landsforbund /DDL/ som värd.. Ett mycket givande möte. De nordiska länderna arbetar med samma frågor och har ungefär samma problem vad gäller äldre, teckenspråkiga döva. Det är viktigt att länderna  samarbetar. Vi gjorde ett besök på äldreboendet Egebækhus i Nærum.  Ett intressant föredrag om hur man bedriver påverkansarbete hölls av DDL:s ordf. Nordiska Dövas Äldreträff blir i Ålborg, 26-31 augusti 2019.
Läs mer på http://ddl.dk/nyheder/nyhed/tre-dage-med-fokus-paa-seniorers-vilkaar-og-rettigheder.

Nordisk Dövas Pensionärsträff

Vid träffen deltog 61 seniorer och 6 tolkar. Vi samlades vid färjeterminalen i Nynäshamn för vidare resa till Visby. På båten träffade vi flera deltagare och började lära känna varandra. När vi inkvarterat oss på Hotell Scandic i Visby åt vi en god middag i Kongresshallen Wisby Strand. Vi fick en del information om veckans program och därefter blev det fri samvaro.

Under tisdagen hade vi fria aktiviteter under förmiddagen och några passade på att bada i hotellets bubbelpool och simbassäng. På eftermiddagen deltog vi i en stadsvandring genom Visby med teckenspråkiga guider, Sanna Jonsson, heter en av dem. Vi fick en hel del information om Visby och dess historia. På kvällen åt vi middag i Kongresshallen Wisby Strand.

Onsdagen ägnade vi åt en utflykt till Fårö och Lummelundagrottan. Vi besökte Ingmar Bergman Center och tittade på raukar vid Fårö strand. Vi fick guidad information både i bussen och på ön. Middagen åt vi på hotellets restaurang.

Under torsdagen provade några deltagare på att spela Varpa vid Gotlandsäng, andra valde att titta på och att besöka Botaniska trädgården. Middagen intogs i kongresshallen Wisby Strand och efter middagen blev det underhållning ”Roliga Timmen” med Julia Kankkonen och Charlotte Gustafsson.

Fredagen, sista dagen, regnade det på fm och planerad Kubb-spel ställdes in. Vi hade i stället en diskussion om kommande pensionärsträffar. Danmark står på tur att ordna nästa träff om 2 år och vi diskuterade bland annat vad dagarna ska innehålla. Vi tog även upp namnet på träffen och förbundet ”Nordiska Dövas Pensionärsträff”, ”Nordiska dövas Pensionärsförbund” och vi föreslog att ändra till ”Nordiska Dövas Seniordagar” samt ”Nordiska Dövas Seniorförbund”. Det fanns även förslag på ”Nordiska Dövas seniorvecka”.   Nordiska Dövas Pensionärsförbund kommer att se över förslagen och besluta om detta framöver. På kvällen åt vi en god avslutningsmiddag i Kongresshallen Wisby Strand, därefter blev det Ståuppkomik med Cavin.

Lördagen 19/8 var det hemresa med båt, tåg och flyg.

Lars-Åke Wikström
Under septembermånad år 2016 var vår framlidne Lars-Åke Wikström ( LÅW) som var förbundets ordförande och Thyra Lindström med på ett Nordiskt dövas äldremöte på Island. Där anlände som brukligt är två från varje land inom Norden för att berätta om hur dövas äldreomsorg fungerar inom varje land. Där tipsar vi varandra, får och ger förslag om hur vi kan göra det hela bättre. Rapporten därifrån finns att läsa om ni önskar få tillgång till den och kontaktar då oss.

Kalendarium

  • Forumdagen den 29 november,  Stockholm
  • Introduktion om Medlemshantering den 1 december, Örebro
  • SDP:s sammanträdet den 11-12 december, Örebro
  • Ordförandegruppen den 7 februari,  Stockholm

Flodkryssning på Rhen 27 april – 2 maj 2019

Inbjudan till Seniorkommittèn i Norges dövförbund

Seniorer från Norden är också välkomna

Följ med oss på en fantastisk kryssning med lyxskeppet Gerhard Schmitter.
En all inklusive kryssning där du också kommer att få uppleva Alsace och den vackra staden Strasbourg.

Mer information här (PDF-filen)

Anmälningsblanktten här ( WORD)  (PDF)